COMUNICAT DEL PROFESSORAT I ALUMNAT DESALLOTJAT DE L’EDIFICI HISTÒRIC DE LA UB.

Avui, 25 de maig del 2013, ben de matinada, diverses unitats de la malaurada Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra han procedit, a instàncies d’una demanda elevada pel Sr. Rector, a desallotjar les escales i el claustre que donen accés al rectorat de la Universitat de Barcelona. Una decisió presa amb precipitació, una nova oportunitat perduda per afegir-se als esforços de les i dels que, malgrat la voluntat criminalitzadora desplegada pel màxim òrgan de govern de la universitat, defensem amb coherència la necessitat d’una universitat pública i de qualitat. El mateix equip rectoral que a les darreres setmanes, i en particular des del matí del dijous 23 de maig, quan es va encetar l’ocupació pacífica del rectorat, ha fet contínues apel·lacions retòriques al diàleg per tal de salvaguardar els interessos de la comunitat universitària, va donar el vist-i-plau a un desallotjament expeditiu de la policia sense ni tan sols haver obert una via de comunicació amb el col·lectiu de professors i estudiants mobilitzats contra un programa d’ajustament pressupostari que justament fa impossible allò que el Sr. Rector diu voler protegir, que no és altra cosa que la supervivència d’un model d’ensenyament superior lliure, crític i accessible a tothom.

Parlen de diàleg, però envien les mal anomenades forces d’ordre per expulsar-nos. Reivindiquen la transparència de les seves decisions, però només responen amb opacitat i mutisme a les demandes d’una informació clara expressades un i altre cop per la comunitat universitària. Fan enceses declaracions a favor de les polítiques d’excel·lència, però la seva calculada paràlisi provoca únicament incertesa i desmotivació entre professorat i estudiantat. Mentre publiciten les seves ofertes per tal d’encetar un debat sobre el futur de la universitat pública, recorren d’una manera grollera a l’economia de la por.

Per altra banda, divendres 24 al matí, diversos membres de la comunitat de la UB presents a l’ocupació, seguint la crida de la PUDUP decidida fa mesos en les assemblees de facultat, van obstaculitzar les vies d’accés al Rectorat, de manera que s’impedí pacíficament la realització del Consell de Govern i l’aprovació d’un pressupost que implica la no-renovació d’un nombre indeterminat de treballadors temporals. Un pressupost que ens abocarà encara més al desastre, que frustrarà definitivament les expectatives de consolidació laboral de tota una generació de joves –i no tan joves– investigadors, que massificarà les aules fins a fer-les impracticables, que ofegarà la ja precària economia dels departaments i que, en fi, multiplicarà les desercions forçoses entre els estudiants, sumint-nos a totes i tots en el desconcert i l’angoixa.

En compliment de la decisió presa arran de la trobada de professores i professors de totes les universitats públiques dels Països Catalans que va tenir lloc el 2 de febrer d’enguany al convent dels Caputxins de Sarrià, l’anomenada Caputxinada 2.0, hem decidit protegir els principis que inspiren, donen sentit i atorguen dignitat a la Universitat de Barcelona, de la qual formem part i que ens estimem, malgrat el desistiment dels seus gestors. Un desallotjament innecessari, una nova maniobra contradictòria d’un equip rectoral que sembla posar en pràctica precisament allò que tan ampul·losament critica, no aturarà la nostra pressió. Al cap i a la fi, no ens queda altra alternativa. Potser totes i tots ens hauríem de preguntar senzillament per què el màxim òrgan de govern de la nostra universitat no es troba al nostre costat en el moment de defensar la mateixa institució que, a elles i ells també, els va permetre desenvolupar la seva carrera professional amb consideració i esperança.

Estem rebent el suport de la comunitat educativa i de diverses organitzacions polítiques i sindicals:

La defensa de la universitat pública no pot ser criminalitzada.
Gràcies a tothom que ens recolza, la lluita és de tots i totes, i encara no ha acabat!
Anuncis

Un pensament sobre “COMUNICAT DEL PROFESSORAT I ALUMNAT DESALLOTJAT DE L’EDIFICI HISTÒRIC DE LA UB.

  1. Gràcies als que vàreu estar al Rectorat defensant la nostra carrera professional i una Universitat amb ensenyament de qualitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s